fbpx

Beste lezers,
Vandaag hebben we een interessant nieuwtje waar wij recentelijk achter zijn gekomen. Een van onze nieuwe stagiaires genaamd Rick vertelde iets wat ons zeer verbaasde. Wat blijkt? Hij is familie van Maria Zwanenburg, beter bekend als Goeie Mie. Zoals jullie wellicht weten, is Goeie Mie een van onze 3 escaperooms.

Huh, maar hoe dan?

De grootvader van Rick zijn oma heet van haar achternaam Zwanenburg, een bekende achternaam in Leiden. Zij had een nicht genaamd Maria Zwanenburg. De familie van de oma (en dus ook van Maria) stond bekend als een lieve familie die zorgde voor de medemensen in Leiden. Vandaar ook de naam Goeie Mie. Echter is dus gebleken dat Maria niet alleen de mensen verzorgde maar ook vergiftigde, ook haar eigen familieleden bleven niet bespaard. De reden dat de oma van Rick zijn opa bespaard is gebleven, is omdat zij altijd lief was voor Maria. Gelukkig maar, anders hadden we geen stagiair. Terwijl we dit aan het schrijven waren moesten we opeens aan Harry Potter denken. Wellicht voor de Harry Potter fans onder jullie lijkt dit verhaal op het verhaal van de familie Zwarts waarin Bellatrix helemaal doorgedraaid is.

Wie was goeie mie?

Goeie mie, oftewel Maria Catharina Swanenburg, was een Leidse gifmengster. Ze is geboren in Leiden in 1839. Ze staat zelfs in het Guinness Book of Records als de grootste gifmengster aller tijden. Ze staat erom bekend om zo’n 102 personen te hebben vergiftigd, waarvan er 27 dood zijn gegaan. Ze heeft de naam goeie mie gekregen omdat haar mede buurtbewoners haar altijd behulpzaam vonden en ze goed zorgde voor de zieken. Echter was dit niet het geval natuurlijk, want ze zette haar slachtoffers’ erfenissen en verzekeringen op haar naam. Ze vergiftigde hun door bijvoorbeeld gif in hun soep of melk te zetten. Ze heeft zelfs een kat vergiftigd, omdat de kat dronk van de melk waar gif in zat. Maria is in 1885 veroordeeld tot levenslang in het tuchthuis. Hier is ze uiteindelijk ook overleden.

Hopelijk heeft Rick niet dit soort plannen met ons.

DURF JIJ HET AAN?
RESERVEER DIRECT